Διαθεματική-Παιδαγωγική προσέγγιση...

2014-11-24 12:10

Την  Παρασκευή  21 Νοεμβρίου 2014  το σχολείο μας φιλοξένησε την εκπαιδευτικό-συγγραφέα κ. Πολυξένη Χουρίδου η οποία παρουσίασε το παιδικό παραμύθι: "ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ" στις Γ΄ και  Δ΄ τάξεις.  Ακολούθησαν παιδαγωγικές δραστηριότητες όπου  οι μαθητές με  ομαδοσυνεργατική μέθοδο εκφράστηκαν με το δικό τους τρόπο πάνω στις έννοιες που εκμαιεύτηκαν από την αφήγηση του μύθου.  Η ενσυναίσθηση (το ενδιαφέρον για τη θέση  του άλλου, η αρμονική συμβίωση, η αγάπη προς τα ζώα, τα ζώα προς εξαφάνιση, η  συναισθηματική ευαισθητοποίηση προς το περιβάλλον επεξεργάστηκαν σε  εφτά (7) ομάδες: 

  1. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
  2. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
  3. ΘΕΑΤΡΟΥ
  4. ΘΕΑΜΑΤΩΝ
  5. ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
  6. ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
  7. ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
        Τα  παιδιά εργάστηκαν πάνω σε εννοιολογικό χάρτη του παραμυθιού και αποτύπωσαν τη λογική και χρονική συνέχεια της ιστορίας, ανέλυσαν τα συναισθήματα των  ηρώων και επέλεξαν τον  τρόπο έκφρασης και προσωπικής παρέμβασης - συνέχειας στο πρωτότυπο έργο. Έγραψαν ποιήματα που τα παρουσίασαν με  τη συνοδεία μουσικών οργάνων, συνέθεσαν κείμενο με λογοτεχνική συνέχεια, κατασκεύασαν μάσκες των ηρώων και κούκλες κουκλοθεάτρου, έγραψαν ερωτηματολόγιο και πήραν συνέντευξη από τη  συγγραφέα κ. Χουρίδου, κατασκεύασαν μακέτα του δάσους, κούκλες για κουκλοθέατρο και  παρουσίασαν  το βιβλίο των ζώων  υπό εξαφάνιση με πραγματικά και  φανταστικά ζώα που κινδυνεύουν ως είδος.
    Οι εργασίες των παιδιών με την εμψύχωση και τη συνεργασία της κ. Χουρίδου και των  εκπαιδευτικών του Σχολείου μας παρουσιάστηκαν στην Ολομέλεια και έκλεισαν με ένα ομαδικό χορό των παρευρισκομένων.
  Για άλλη μια φορά η εκπαίδευση συνδέθηκε αρμονικά με την ευχαρίστηση και το παιδαγωγικό  δόγμα  τα παιδιά να μαθαίνουν ευχάριστα.
  Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές: συγγραφέα, μαθητές, δασκάλους  για την υπέροχη βιωματική και ενεργητική μάθηση .