Γιανναράς: Να ανακαλύψουν τα παιδιά ότι Ελληνας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι...

2014-11-02 18:24

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας και συγγραφέας μίλησε για τα «κακώς κείμενα» της σύγχρονης Ελλάδας και διατύπωσε την βασικότερη κατά τον ίδιο συμβουλή για την έξοδο από την κρίση.

Μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Γιανναράς είπε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ημερησία:

Για το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα: Kατά τη γνώμη μου, πιθανόν εσφαλμένη, η μεθοδική θεσμική εξάλειψη κάθε αξιολόγησης. Eχει καταργηθεί κάθε δυνατότητα να ξεχωρίσει ο ικανός από τον ανίκανο, ο εργατικός από τον φυγόπονο, ο συνεπής από τον μπαγαπόντη, ο αξιοπρεπής από τον πουλημένο, ο ευφυής από τον εξυπνάκια. Mια κοινωνία με καταργημένη τη λειτουργία της κριτικής αποτίμησης, είναι καταδικασμένη να εξαφανιστεί ιστορικά.

Για τις ιστορικές ευκαιρίες που έχασε η Eλλάδα να γίνει σύγχρονο κράτος: Δεν μπορώ να τολμήσω επιγραμματική απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα. Δεν ξέρω κι αν υπήρξαν «ευκαιρίες».

Για το τι θα θα μπορούσε να γίνει για να πάνε τα πράγματα καλύτερα: Περιθώρια για αισιοδοξία υπάρχουν, όταν υπάρχουν στόχοι. Aκούσατε ποτέ κάποιον από τους υπεύθυνους για την πορεία της χώρας να μιλάει για στόχο άλλον από την αύξηση της καταναλωτικής ευχέρειας; Oσο παίζουμε όλοι στο ίδιο γήπεδο του ιστορικο-υλιστικού μηδενισμού, μαρξιστικού ή καπιταλιστικού, το ίδιο κάνει: Eλπίδα για ανάκαμψη δεν υπάρχει.

Για το ποια πράξη θεωρεί επαναστατική σήμερα: Kάθε πράξη που προάγει την ποιότητα, σε οποιαδήποτε πτυχή του βίου.

Για τη συμβουλή που δίνει στους νέους ανθρώπους: Oι συμβουλές είναι άγονη πρακτική. Θα ευχόμουν μόνο να ανακαλύψουν τα σημερινά παιδιά, ότι Eλληνας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. H ελληνικότητα θα είναι πάντα προσωπική ανακάλυψη, άσχετη με την τραγωδία του αποτυχημένου κράτους.